Η Φωτεινή είναι ένα μικρό χωριό 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρος Βίτσι και απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρα από την λίμνη της Καστοριάς

Προϊόντα-ασχολίες

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την γουνοποιία (Ελάχιστοι πλέον).
Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, των χωριών κοντά στη λίμνη, ασχολούνται με την καλλιέργεια και την συγκομιδή των περίφημων μήλων Καστοριάς. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνονται καλλιέργειες ντομάτας και των περίφημων φασολιών Καστοριάς.
Καλλιεργούν όμως και αμπέλια για δική τους περισσότερο κατανάλωση και η περιοχή τους αποζημιώνει με καλές ποιότητες λόγο του αμμουδερού χώματος που δεν κρατάει υγρασία και του ηλίου που χαρίζει ολόκληρη την ημέρα γενναιόδωρα το φως του.
Η σημαντικότερη καλλιέργεια στη Φωτεινή είναι το μήλο.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 
Η καλλιέργεια της μηλιάς στο Νομό Καστοριάς ξεκινάει τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου αιώνα με πρώτους θύλακες τα χωριά των Κορεστείων στην ΒΑ πλευρά του όρους Βιτσίου και τα χωριά ανατολικά του ορεινού συγκροτήματος Γράμμου. 
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου (1930- 40) επεκτείνεται και εδραιώνεται στην παραλίμνια περιοχή όπου σήμερα παράγεται το 95% της παραγωγής στα χωριά Τοιχίο, Μεταμόρφωση, Φωτεινή, Πολύκαρπη, Μαυροχώρι των δημοτικών ενοτήτων Βίτσιου και Μακεδνών. 
Το έτος 1933 το μήλο Καστοριάς συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποσπά το χρυσό βραβείο. Από τη δεκαετία του 1966 τα στοιχεία είναι άφθονα και φανερώνουν πια το ρόλο του μήλου στην οικονομική και πολιτιστική ανέλιξη του Νομού.
Από έρευνα που έκανε η Διεύθυνση Γεωργίας Καστοριάς βρέθηκαν και καταγράφηκαν αρκετές ποικιλίες μηλιάς του μεσοπολέμου (1930-40) και προγενέστερες ( ΒΙΣΜΑΡΚ, ΚΑΛΚΑΝΙΑ, ΠΕΤΡΟΒΙ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΠΕΛΦΟΡ, ΡΕΝΕΤΤΑ, ΦΙΡΙΚΙ, ΝΤΕΛΙΣΙΟΥΣ και άλλες). Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως οι κόκκινες ποικιλίες RED CHIEF, SUPER CHIEF, STARKIMSON οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής παραγωγής. Καθώς επίσης οι Scarlet, Jeromine και οι ανοιχτόχρωμες ποικιλίες GOLDEN DELICIOUS, FUJI, GALAXY, JONA GOLD, JONAGORED KAI GRANNY SMITH. Η σημερινή διάρθρωση της μηλοκαλλιέργειας (κυρίως μετά το 1965) περιλαμβάνει οπωρώνες σε ελεύθερο ή γραμμικό σχήμα, σε κλωνικά υποκείμενα ( ΜΜ 106, ΕΜ-9, Μ-26). Το υψόμετρο της ζώνης του μήλου κατά κύριο όγκο είναι στα 630-670 μέτρα. Η συνολική έκταση με μήλα στον Νομό Καστοριάς ανέρχεται περίπου σε 20.000 στρ. Η δε παραγωγή κυμαίνεται από 60.000 έως 90.000 τόνους. Απο το 2002, τα μήλα Καστοριάς έχουν αναγνωριστεί ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» με την ονομασία "ΜΗΛΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ / milo Kastorias".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο αρνητικό η θετικό αρκεί να μην προσβάλλεται οποιονδήποτε.
Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.